Pyszne sałatki

2014-03-02

Post dla smakoszy sałatek i nie tylko.

Jestem wielką miłośniczką sałatek. Cenię w nich ten wyjątkowy charakter i różnorodność składników, a przede wszystkim to, że ich przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne. Dzisiaj zdradzam Wam przepis na jedną z moich ulubionych sałatek – sałatkę ryżową. Przepis mam oczywiście od mamy (ah co byłby wart świat bez wspaniałych przepisów naszych rodzicielek czy też teściowych). Nie za dużo.

Przygotowanie sałatki zajmuje jakieś 20 minut, więc jest to świetna opcja na przyjęcie niezapowiedzianych gości. Aaa zapomniałabym – w sałatkach uwielbiam też to, ze nie trzeba ich piec, smażyć, opiekać czy grillować, więc prawdopodobieństwo, że danie nie wyjdzie jest znikome. Poza tym sałatki są także zdrowe i sycące, a pustym kaloriom trzeba mówić NIE :) Prawda?

Wracając do konkretów. Podaje Wam składniki i sposób wykonania mojej sałateczki. Może zdjęcie nie jest zbyt apetyczne, ale smak sałatki jest wręcz wyborny. Smacznego!

Składniki:

makaron ryżowy
50 dag wędliny ( nie musi być z klasy premium, to zależy od kucharza)
słoik ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 puszka kukurydzy
majonez
sól, pieprz

można dodać ser ( ja akurat w sałatkach go nie lubię)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Kroimy w kostkę: wędlinę, ogórki, paprykę
  3. Odsączamy i dodajemy kukurydzę
  4. Mieszamy wszystkie składniki
  5. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku
  6. Dodatkowe składniki należą do Was
  7. SMACZNEGO :)


wstecz

Komentarze

Pyszne sałatki

* wszystkie pola wymagane
Podpis
Treść
Przepisz kod z obrazka

2014-04-06 20:14:25 użytkownik mamuśka Amelii i Oliwii napisał(a):
ja mogę polecić warstwową sałateczkę, która jest najlepsza wiosenną i letnią porą, gdy świeże warzywa nabierają aromatu: Składniki: makaron ryzowy ogórek zielony pomidor kukurydza w puszce papryka wg uznania por lub szczypior moze byc ugotowane jajko i najważniejszy żółty ser tarty majonez pieprz i sól do smaku Składniki kroimi w kosteczkę i układamy warstwami w przezroczystej misce. Najpierw makaron ryżowy, a ser na końcu tylko do posypania, ja dodaję jeszcze słonecznik łuskany, Składniki przekładamy majonezem co drugą warstwę, żeby nie było mdłe, żeby zachować jej świeżość. Polecam, świetnie się sprawdza do mięska z grilla

kontakt

info@zarobionamama.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone.

designed by onkoban.pl, coded by artspace.pl